Hovězí maso z EKOfarmy Strážný
Hovězí maso je maso z 2 – 3 letých jalovic plemene Charolais a Piemont. Maso má svoji charakteristickou cihlově červenou barvu, kdy její odstín závisí na věku zvířete ( u mladých kusů je maso světlejší), na pohlaví zvířete, plemenné příslušnosti a v neposlední řadě na kvalitě krmiva. Důležitými vlastnostmi dobře skladovaného a vyzrálého masa je jeho šťavnatost a křehkost. U jalovic masných plemen, které chováme, dochází k brzkému ukládání všech typů tuku, což způsobuje tzv. mramorování v řezu masa. Tento vnitrosvalový tuk intenzivně ovlivňuje chuť a šťavnatost masa. Průměrný obsah tuku v jatečně opracovaných půlkách zvířete by se měl pohybovat v rozmezí 5,7 – 6,2 % tuku, libové hovězí maso obsahuje kolem 3 % tuku. Hovězí maso patří mezi biologicky velmi hodnotné a je důležitým zdrojem esenciálních aminokyselin, železa a vitamínu B2.

Maso dělené po svalech z kýty, vyznačuje se jemnou strukturou a libovostí. Jeho nesporná kvalita předurčuje maso k rychlejším druhům úprav jako jsou řízky, plátky na divoko...

Je málo namáhaný sval umístěn podél bederní páteře. Jeho jemnost a křehkost jsou ideální vlastnosti pro rychlou přípravu bifteků a steaků s méně výraznou chutí kvůli absenci...

Sval tvaru ořechu umístěný v kýtě zvířete. Jedná se o šťavnatý sval s jemnými vlákny a vysokým podílem barviva, které dodává masu při úpravě tmavší barvu, Výborně se hodí na...

Jedná se o jeden z nejkvalitnějších svalů na zvířeti vůbec. Sval je umístěn nahoře kolem páteře. Jemnost a mramorově prorostlá struktura ho předurčuje k rychlejší úpravě a na...

Kližka je vlastně lýtkový sval jak z předních tak i zadních nohou zvířete. Jeho prorostlá struktura dodá pokrmu nezaměnitelnou chuť a výborně se hodí na guláš, omáčky, nebo...

Ořezové maso jak z předních tak zadních částí zvířete. Je to libové, tzv, nižší maso, které nalezne využití buď na libovější guláše, nebo na mletí do karbanátků a do sekané....

Jedná se o přední sval ovládající ramenní kloub, který se vyznačuje jemnými vlákny a mramorovou strukturou. Při úpravě je šťavnaté a měkké. Hodí se zejména na omáčky, ale dělá...

Krájí se z vysokého roštěnce na přilehlém žebru. Pochoutka na gril, která nemá konkurenci. Jedna porce váží cca 0,5 - 0,75 kg. Řežeme na objednávku, termín dodání nejdéle do 14...

Nařezaná žebra, která jsou na zvířeti blíže ke hřbetu, proto je na nich velký kus masa, Vynikající jsou na pečení. Minimální velikost balíčku je cca 1 kg, děkujeme za...

Jsou tzv. nízká žebra, která však nejsou seříznuta a je na nich dostatek masa. Hodí se nejen na polévku, ale třeba i na grilování, nebo rychlé pečení. Minimální velikost...

Jedná se o nařezané kosti z páteře a kosti z kýty. Hodí se na kvalitní vývar, stejně jako žebra. Minimální velikost balíčku je cca 1 kg, děkujeme za pochopení. Váha dodaného...

Hovězí krk bez kosti, jedná se o přední maso vysoké kvality, vyznačující se zejména vysokou šťavnatostí při úpravě. Hodí se na omáčky, guláše, pečení, ale třeba i řízky....

Jedná se o válcovitý sval v zadní části kýty. Svou jemností a strukturou se výborně hodí na biftečky, steaky nebo řízky. Ze špičky tohoto svalu lze připravit i tatarský biftek...

Je měkká, tukem prorostlá část břicha, která nemá kostní podklad. Jeho specifická jemná mramorová struktura ho předurčuje k úpravě vařením, pečením a jeho jedinečné části i k...

Jedná se o hruběji namleté maso s vyšším obsahem tuku pro jeho specifickou chuť a aroma. Maso se vyznačuje vysokou pojivostí, takže nemusíte přidávat žádná pojiva, stačí...

Mleté maso se od burgerového masa liší hrubostí mletí, kdy se jedná o jemněji namleté maso s nižším obsahem tuku hodící se na karbanátky, sekanou, plněnou zeleninu apod. Z...

Jedná se vlastně o 2 – 2,5 cm plátek hovezí kližky s morkovou kostí, která dodá masu perfektní aroma, výraznou chuť a vysokou šťavnatost. Nejvhodnější úpravou je pečení a...

Ořezové maso jak z předních tak zadních částí zvířete nakrájené na kostky. Je to libové, tzv. nižší maso, které nalezne využití buď na libovější guláše, nebo na mletí do...

Hovězí květová špička je jeden z nejméně namáhaných svalů zvířete vůbec, nacházející se v horní části kýty, což mu zaručuje vysokou křehkost a jemnost. Mírné tukové mramorování...

Jedinečný sval z hovězího pupku, který svou strukturou odpovídá vysoce kvalitnímu steakovému masu. Někteří z gurmánů ho řadí mezi nejchutnější steaky vůbec. Minimální velikost...

Hovězí dršťky dodáváme vyprané ve speciálním stroji (pračce), nepředvařené. Minimální velikost balíčku je cca 1 kg, děkujeme za pochopení. Váha dodaného masa se může o +/- 20%...

Hovězí jazyk je výborný uvařit jako ovar a rovnou konzumovat, nebo uvařený ještě obalit v trojobalu a usmažit. Prodáváme pouze celý kus. Váha dodaného masa se může o +/- 20%...

Hovězí líčka jsou jeden z nejvíc namáhaných svalů přežvýkavců vůbec, proto jejich příprava si vyžaduje trochu trpělivosti, která se však vyplatí. Je to velice šťavnaté maso...

Mleté maso na tatarák je semleté na velmi jemném sítku zadní maso z kýty a to falešná svíčková a květová špička. Dále není asi potřeba představovat, ochutnejte ............ Z...

Váha dodaného masa se může o +/- 20% lišit. Váha objednávaného masa je orientační a bude před dodáním upravena dle skutečné váhy balení.

Váha dodaného masa se může o +/- 20% lišit. Váha objednávaného masa je orientační a bude před dodáním upravena dle skutečné váhy balení.

Váha dodaného masa se může o +/- 20% lišit. Váha objednávaného masa je orientační a bude před dodáním upravena dle skutečné váhy balení.

Jedná se o válcovitý sval z plece. Svou strukturou se výborně hodí na omáčky, dušení, ale i smažení a minutky. Minimální velikost balíčku je cca 1 kg, děkujeme za pochopení....